woensdag 12 november 2008

Europa: verhoging uitbuitingsgraad via toenemende fascisering?


Voor een Sociaal en Rechtvaardig Europa !
Stop de afbraak van de rechten van de werknemers !
Stop de afbraak van de arbeidsvoorwaarden !
===========================================

De ABVAKABO-FNV- afdeling Zeeuws-Vlaanderen organiseert een avond over de rol van Europa in de afbraak van de rechten- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers!
Dit in samenwerking met FNV-bondgenoten – VECHT VOOR JE RECHT - !

DONDERDAG 27 NOVEMBER 2008 19U30 TERNEUZEN
Guido Gezellestraat 14 Terneuzen
ABVAKABO-FNV kantoor


Het Europese Hof heeft ondertussen al een 4-tal uitspraken gedaan waarbij het nationale arbeidsrecht ondergeschikt werd gesteld aan het recht van de vrije konkurrentie in Europa.
In het kader van de in 2000 in Lissabon afgesloten akkoorden, wil Europa zich spiegelen aan het “sociale systeem” van de VS, om de konkurrentie te kunnen aangaan. Uitgangspunt te Lissabon in 2000 was om in het jaar 2010 de VS als kennisekonomie voorbij te streven. Om dat te bereiken achtte de Europese klub het ook noodzakelijk om de in Europa historisch gegroeide sociale voorzieningen en wetgeving af te gaan bouwen!
In 2006 had de vakbondsleiding en de sociaal-demokraten nog het idee dat de neoliberale aanval van de Bolkensteinrichtlijn was afgeslagen en dat de lidstaten hun zeggenschap konden houden over het eigen sociale stelsel. Recente uitspraken van het Europees Hof hebben duidelijk gemaakt dat de opgerichte verdediging niet deugt.
De traditionele vakbondsinstrumenten zoals het recht op het voeren van industriële aktie, het sluiten en handhaven van kollektieve arbeidsovereenkomsten en wettelijke regelingen als het minimumloon, worden systematisch door het Europees Hof afgebroken.
Het wordt dus hoog tijd, dat degenen die vinden dat Europa meer is dan enkel een interne markt van het grote geld, waarbij de interne marktregels onze sociale standaards bepalen, zich hergroeperen. De Beslissingen van het Europees Hof hebben niets te maken met het kreëren van eerlijke en vrije konkurrentie, maar alles met het afbreken van het Europese sociaal model. Het Sociale Handvest in het nieuwe Verdrag van Lissabon zal niets veranderen aan de uitspraken van het Europees Hof.

Het wordt tijd dat er een echte verdedigingslinie wordt opgericht tegen de toenemende afbraak van de arbeidsvoorwaarden en de lonen. Het is nodig om te erkennen dat er iets grondig mis gaat!
De Europese Unie is niet in staat de problemen van de werkloosheid en armoede aan te pakken. De Europese Unie staat ten dienste van het grote geld, ten nadele van de grote massa die achteruit boert!
De voortdurende druk op de publieke diensten, het vrije verkeer van werknemers waardoor werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld en de herhaalde oproep van de Europese Kommissie om de sociale zekerheid te “moderniseren”(lees uit te kleden) leidt tot steeds grotere verschillen tussen arm en rijk.
De “flexicurity” betekent voor velen een grotere onzekerheid op alle vlakken.
De politieke keuzes die voor Europa worden gemaakt zijn schadelijk voor de grote meerderheid van de inwoners van de EU en slechts in het belang van een kleine maar sterke minderheid


Wij stellen dat er alternatieven zijn voor de neo-liberale politiek! De krisis in de EU is niet het gevolg van globalisatie of de financiële krisis. Het is in de eerste plaats het gevolg van een lange termijn strategie voor het terugdraaien van sociale verworvenheden. De kern van deze strategie is een alles omvattende politiek gericht op het kreëren van een open markt met vrije konkurrentie, onder andere door deregulering en privatisering. Daarbij is er geen beleid gericht op duurzame groei en volledige werkgelegenheid!

Flexicurity (Fleksiebel en werkzekerheid) heeft niets te bieden aan de werknemers. Het is naïef om te denken dat bedrijven kunnen konkurrerenen tegelijkertijd fleksibiliteit EN ZEKERHEID kunnen bieden aan hun werknemers. De flexicurity heeft tot doel konkurreren, maar dan op zo’n manier dat alleen de aandeelhouders daar wat aan hebben.

De vakcentrales moeten elke beperking van het arbeidsrecht resoluut afwijzen. Het is net in deze tijd, van een globaliserende ekonomie, dat het arbeidsrecht moet verstrekt en zelfs uitgebreid worden!
Ook in andere Europese landen groeit het verzet. Meer samenwerking op Europees nivo, vooral tussen de vakbonden. Het is hoog tijd dat de vakbonden een offensieve houding gaan aannemen!



DONDERDAG 27 NOVEMBER 2008 19U30
TERNEUZEN (Guido Gezellestraat 14 / ABVAKABO-FNV gebouw).

Zorg dat je erbij bent ! De afbraakpolitiek kan gestopt worden, als wij dat met zijn allen willen en daar voor opkomen ! Verdedig de CAO’s , sta geen afbraak of uitverkoop van verworven rechten toe !


L.B.

Geen opmerkingen: