donderdag 29 mei 2008

Evolutie Sociale Bescherming en BBP in EU


De gemiddeld jaarlijkse aangroei van het Bruto Binnenlands Produkt van de EU (of van die landen bijeengeteld die nu deel uitmaken van de EU) ten op zichte van de vorige periode wordt weergegeven op de figuur (figuur aanklikken om vergroot weer te geven)
In 1998 is de jaarlijks gemiddelde aangroei ongeveer evengroot als aan het begin van de kapitalistishe ontwikkeling in Europa. Blijkbaar is er vanaf 1870 een steeds stijgende groei tot in 1973, alleen onderbroken door de twee wereldoorlogen en de jaren daar net na.
Na het uitbreken van de cr
isis in 1974 is de aangroei van het BBP in de EU dus kleiner.

De groei van het BBP in de EU ten opzichte van het jaar ervoor kunt u zien in de volgende figuur (aanklikken om die vergroot weer te geven) Daar waar de jaarlijkse aangroei in de periode van 1950 tot 1973 groter was dan 8%, zal hij in het beging van de eenheidsmarkt vanaf 1992 nog vaak boven de 4% komen. Maar vanaf 2000 stagneert de groei: op uitzonderingen na komt de groei niet meer boven de 4%.
De aangroei van de opgestapelde geproduceerde rijkdom in de EU bereikt haar grenzen. Om de opgestapelde rijkdom die ter beschikking staat van de grote kapitalisten toch te maximaliseren, is er grote eenheid tussen de regeringsleiders in de EU om ieder in hun lidstaat de loonkost (en alles wat daar mee betaald wordt: de sociale bescherming) te doen dalen. Zo valt het op dat vanaf de start van de eenheidsmarkt in 1992 de sociale bescherming (die gefinancierd wordt door het indirecte loon dat in Belgiƫ de werknemersbijdragen en de patronale bijdragen worden genoemd) in % van het BBP in de EU afneemt.
Dat het van 2000 (in % van het BBP) de neiging heeft om te stijgen, komt gewoon omdat de aangroei van het BBP van de EU KLEINER is dan de AFBRAAK van de sociale bescherming in deEU.
Dit kunt u zien op de laatste figuur (aanklikken om vergroot weer te geven)
De grafieken zijn opgemaakt via cijfers verzameld uit publikaties van Eurostat.

Geen opmerkingen: